Vissza a főoldalra

Fertőboz

Egy kis történelem...:

Az 1800-as években a településen olyan jelentős személyiségek fordultak meg, mint Gróf Széchenyi Ferenc, József nádor és neje, valamint János és Rajner főhercegek. 1855 körül a Fertő vize annyira megdagadt, hogy pezsgő fürdőélet keletkezett. Boznak szerepe van a magyar vizisport kialakulásában. Gróf Széchenyi Istvánnak itt volt a fertői kikötője. A krónika szerint Bozon tartották 1805 körül a Széchenyiek nagy vízijátékukat vendégeik tiszteletére, amikor is tengeri csatát mutattak be. Fertőboz kiemelkedő műemléke a \"Gloriett\" kilátó. Az 1800-as években József nádor Sopronba került és gyakorta kirándult a fertőparti településeken. A Fertőboz fölötti magaslatról nyíló kilátás úgy megragadta, hogy a nádor tiszteletére gróf Széchenyi Ferenc 1802-ben megépíttette a Gloriett-et, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Fertő-tóra. A szép alkotást az idők vasfoga évek múltán nagyon kikezdte, ezért 1943-ban gróf Széchenyi Endre renováltatta az épületet. A kilátás, a szép természeti környezet a mai napig rengeteg érdeklődőt vonz.

A Gloriett Panzió a Fertőboz fölötti magaslaton, a Gloriett kilátótól 200 m-re található, csendes, nyugodt, erdővel körülölelt területen, remek kilátással a Fertő-tóra.

Fertőboz infrastruktúrája a fertő parti települések között előkelő helyet foglal el: Soprontól 10 km-re, a Balfi gyógyfürdőtől 2 km-re, a Hegykői termálfürdőtől 4 km-re, a Nagycenki Széchenyi Kastélytól 3 km-re, a kópházi határátkelőtől 4 km-re található. Az egész Fertő tavat körülölelő kerékpárút a falun keresztül halad, ezért nagyon élénk a kerékpáros turizmus a településen. A közelben található a Fertő-Hanság Nemzeti Park, amely a világörökség része, szintén számos turistát, iskolai csoportot vonz a térségbe.

 

Vissza a főoldalra